På svenska In English 
Priser i: 

Bindinstruktioner

Titta Här hittar du all information du bejhöver för att binda alla olika J:sonmönster

Titta på Instruktionsfilmerna först, de visar grunderna hur man använder kroppsbindarnål, vingbrännare och vingmaterial, samt hur man binder in vingar/anlag och nymfben/ryggar. 

Nästa steg är att välja bland Step-by-step-instruktionerna och de praktiska TyinGuides som hälper dig att få rätt proportioner på dina flugor.

Material

Dessa material (förutom mina egna) använder jag när jag binder flugor. 

Antenner och stjärtspröt:  På torrflugor använder jag för det mesta mikrofibbets. Men ibland använder jag fibrer från en syntetisk pensel, vilka jag färgar för att matcha mönstret. Och på alla nymfer jag använder mina egna taperade silikon-antenner och stjärtspröt. 

Renhår och Hjorthår till ben på nattsländor, puppor och vissa kläckare.

Tupphackel av bra kvalitet i olika storlekar. ”Cree” eller ”Variant” är de färger jag använder mest eftersom dessa är generiska och passar därför till nästan alla mina mönster. 

Partridge hackel (rapphöna) i oliv, gul och natur.

CDC och Trigger point (syntetiskt hårmaterial) i olika färger som jag använder till hackel och ben på vissa av mina mikro mönster.

Strutsfjäder i olika färger och storlekar. 

Vanlig dubbing i olika färger. 

Svart eller transparent monofillament (fiskelina), som jag smälter till bl a ögon. 

Till förtyngning –använder jag elastisk tungsten , som jag skär i anpassade remsor. 

Superlim till ryggsköldar och vinganlag på nymfer.

Vanlig lack  eller head cement för att fixera bindtråden. 

Lack “Hard as Nails” till en vissa huvud och sköldar på nymfer eftersom denna lack går att lägga i flera lager som blandar sig med varandra.

Utrustning

Denna utrustningen använder jag (förutom mina egna verktyg) när jag binder flugor. 

Law Vise världens mest användarvänliga flugbindarstäd!
 Rite Bobbin–spolar med keramiskt ”rör” som gör att bindtråden inte går av. Mina är specialgjorda för att passa till extra små spolar (Pearsals) som jag själv spolar med hjälp av en symaskin.
 Ett måste för mig är klassiska kirurgskalpeller med utbytbara blad - en standard till mina realistiska vingmaterial och en med lite kraftigare blad för att skära foam. En metallinjal (typometer) samt en liten skärmatta.
 Riktigt bra saxar är ett annat måste. I min saxsamling ingår två självslipande och fjädrande minisaxar från Benecchi–en med raka blad och en med böjda. Jag har också en sax från Renzetti med tandade blad som låser fast det man skall klippa. Dessutom har jag en liten billig sax för att klippa foam och plast etc.
 Jag använder fyra olika pincetter. En böjd, smal och spetsig eller en rak, smal och spetsig för finlir samt en lite kraftigare spetsig för tuffare uppgifter som att rycka av foam och kraftiga fjädrar. Den fjärde pincettten är en liten självlåsande pincett att hålla hackel med.
 En liten dubbingkrok och en liten pappersklämma för att göra dubbing- och hackelloopar. 
En vanlig dubbingnål. 
Ett gammalt tandläkarverktyg för att pilla och fixa med. 
Ett standard Whipfinish-verktyg att göra halvslagsknopar när flugan ska avslutas. 
En liten burk med en inbyggd nål i locket att applicera lack med. 
En Hot Point batteridriven penna som jag använder för att värma, bränna och forma ben antenner och spröt med. Vattenfasta färgpennor Copic och Pantone: Gul, orange, beige, oliv, brun, varmgrå (nr 4, 6, 8) samt några färglösa blenders för att blanda och göra uttoningar med.

Svarta pennor: Staedtler pigment liner 0,05 och 0,1 och Penol 777 fineline är de pennor jag använder till ögon, segmentering och mönstring.

Slutligen, en hälsosam dos av tålamod. 

 
Copyright J:sonSweden AB. Industrivägen 3, 473 31 Henån. Sweden.